5 tips naar een eerste job!

21/02/2020 Thomas Verlinden

Wanneer je bijna klaar bent met je opleiding, duikt de vraag op: what's next? Een job zoeken die bij je ervaring én je persoonlijkheid past ligt het meest voor de hand. Dit is perfect mogelijk! Jazeker, maar ook haalbaar. Deze tips helpen je alvast op weg.

1. Ontdek je skills

 
Het gaat er om wat je wil, maar óók wat bij je past qua ervaring, interesses en je persoonlijkheid. Heb je nog geen idee? Of heb je een droomfunctie in gedachten, maar weet je bijvoorbeeld niet in wat voor soort bedrijfscultuur jij thuishoort? Je vindt overal heel wat beroepstesten terug. Deze geven je een duwtje in de goede richting. Maar probeer ook eens enkele persoonlijkheidstesten; deze zullen je meer vertellen over jezelf en je waarden.
 

2. Volg cursussen en workshops

 
De meest effectieve manier om erachter te komen wat jouw hart sneller laat kloppen, is blijven leren en uitproberen. Een workshop of korte training volgen kan heel voordelig zijn en je krijgt er enorm veel voor terug. Je schaaft je kennis bij, het is een toevoeging aan je cv, en het geeft ook perfect antwoord op de vraag of iets bij je past. Je zal ook lotgenoten ontmoeten, die je met hun ervaringen verder kunnen brengen in jouw zoektocht. Bekijk alvast een proefles.
 

3. Gebruik sociale media

 
Sociale media zijn de ideale kanalen om naar vacatures te zoeken en zelfs om te solliciteren. Tegenwoordig vind je niet alleen vacatures op LinkedIn, maar ook op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Social media recruiter is zelfs een vak. Zijn er bedrijven die jou aanspreken? Volg deze dan. Zo krijg jij het te zien wanneer er vacatures zijn, en ontvang je passende suggesties van vergelijkbare bedrijven. Maar denk ook andersom: laat je netwerk weten dat jij op zoek bent! De kracht van social media is enorm.
 

4. Solliciteer op maat

 
Je gaat solliciteren! Het is belangrijk dat je je in jouw cv en motivatiebrief richt op die specifieke functie, bij dat specifieke bedrijf. Waarom wil je deze baan, bij deze werkgever? Vertel het. De werkgever ziet hierin graag jouw persoonlijkheid naar voren komen. Bedenk welke van jouw sterke kanten perfect van pas komen bij deze baan en benadruk ze. En wat voor de rest ook heel belangrijk is: maak geen taalfouten, gebruik een professioneel e-mailadres en stuur een nette foto mee. Vraag om hulp als je dit lastig vindt. 
 

5. Denk groots, start kleiner

 
Groots denken is goed, maar kleiner beginnen ook. Heb je al gedacht aan  het lopen van een stage bij een bedrijf dat je interessant vindt? Je zal er enorm veel waardevolle kennis mee opdoen. Je leert hoe het eraan toegaat op de werkvloer, kunt bedrijfsculturen vergelijken en het geeft je inzicht in wat bij jou past qua werkveld en functie. En wie weet stuit je op een geweldige baan waar je ineens met veel plezier blijft plakken.


relatedBlogs

Studeer om te slagen. 6 studietips van onze experts.


previousLabel

Waarom levenslang leren een must is

nextLabel

Studeer om te slagen. 6 studietips van onze experts.

studyCategories


Administratie & Onthaal

Schoonheidszorgen

Mode & Styling

Management & Bedrijfsvoering

Tekenen & Schilderen

blogTags


Eerste baanSolliciterenSollicitatietipsDroombaanJobDroomjobTipsVolwassenenonderwijs

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0